Veel vrouwen vragen zich af hoe ze kunnen weten wanneer de perimenopauze bij hen is begonnen. Als ze bepaalde veranderingen merken in hoe ze zich voelen, mentaal of fysiek, willen ze namelijk weten of ze dit kunnen toeschrijven aan perimenopauze of aan iets anders. De perimenopauze kan namelijk al starten terwijl je nog steeds maandelijkse menstruaties hebt. Bloedonderzoek is dan niet aangewezen bij 40+. rouwen. Het volstaat om nauwkeurig te kijken naar de symptomen die je ondervindt. Veranderingen in slaapkwaliteit kunnen neen eerste aanwijzing zijn dat je in de perimenopauze zit. Om dit te begrijpen, zoemen we in op de impact van het hormoon progesterone op het vrouwelijk lichaam.
Verstoorde slaap als eerste teken van perimenopauze
De perimenopauze is een fase van grote biologische, psychologische en sociale veranderingen, waarbij de geslachtshormonen estradiol en progesteron aanzienlijk afnemen.Verstoorde slaap kan een indicatie zijn dat je hormoonspiegels aan het veranderen zijn. Wanneer de perimenopauze begint, is het hormoon progesteron het eerste dat begint te dalen. Progesteron is bekend om zijn rol in de voortplanting, maar het beïnvloedt ook de slaapkwaliteit, ademhaling, stemming, eetlust, leren, geheugen en seksuele activiteit.
De Rol van Progesteron
Progesteron fungeert als een “fysiologische” regulator van stemming en slaap. Het helpt je om je meer op je gemak te voelen. Lagere niveaus van progesteron kunnen ervoor zorgen dat sommige vrouwen prikkelbaar worden en zich minder goed kunnen ontspannen. De typische symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, kunnen de slaapproblemen die vrouwen in de peri- en vroege menopauze vaak tegenkomen nog eens gaan versterken.
Progesteron is een Veerkrachtmarker tijdens de Perimenopauze
Psychosociale veerkracht verwijst naar hoe mensen omgaan met persoonlijke uitdagingen gedurende hun leven en hoe ze hun welzijn en mentale gezondheid herstellen, behouden of verbeteren (Ungar en Theron, 2020).De resultaten van een Zwitserse studie uit 2021 laten zien dat progesteron in verband staat met psychosociale veerkracht.
Meer specifiek blijken vrouwen met hogere progesteron-niveaus veerkrachtiger te zijn dan vrouwen met lagere progesteron-niveaus, ongeacht hun perimenopauzale status. Voor estradiol werd geen dergelijk verband gevonden. Verdere analyses toonden aan dat vrouwen met hogere progesteron-niveaus significant hogere levensvoldoening, lagere ervaren stress en minder depressieve symptomen rapporteren dan vrouwen met lagere progesteron-niveaus.
Progesteron kan daarom worden beschouwd als een biologische marker van veerkracht tijdens de perimenopauze. Dit betekent dat vrouwen met hogere progesteron-niveaus beter in staat zijn om om te gaan met de uitdagingen van deze levensfase, wat resulteert in een hoger welzijn en een betere mentale gezondheid.
Blame it on progesteron
Heb je onlangs te horen gekregen dat je meer ontspannen moet zijn of dat je minder gestrest of agressief moet reageren? Nu weet je dat je de schuld mag geven aan de daling van het vrouwelijke hormoon progesteron!
Bronnen: Andersen, et al. (2006). Effects of progesterone on sleep: a possible pharmacological treatment for sleep-breathing disorders? Caufriez, A., et al. (2011). Progesterone Prevents Sleep Disturbances and Modulates GH, TSH, and Melatonin Secretion in Postmenopausal Women, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Süss H, Willi J, Grub J, Ehlert U. Estradiol and progesterone as resilience markers? – Findings from the Swiss Perimenopause Study. Psychoneuroendocrinology. 2021