Veel vrouwen gebruiken de zin “ik voel me niet mezelf” (=Not Feeling Like Myself, verder aangeduid als NFML) tijdens hun transitie naar de menopauze. Maar wat betekent dit precies en hoe kan een arts hierop reageren? Een Onderbelicht Probleem
Een Google-zoekopdracht naar “Ik voel me niet mezelf” en “perimenopauze” levert maar liefst 5,3 miljoen resultaten op, wat de wijdverbreide herkenning van dit gevoel onderstreept. Uit recent onderzoek (Coslov N. Et al.) blijkt dat 63,3 procent van de respondenten NFML aangeeft tijdens de helft van de bevraagde tijd en dit gedurende 3 maanden. Ondanks het frequente gebruik van deze uitdrukking is er weinig aandacht besteed aan het verduidelijken van wat deze woorden precies betekenen in relatie tot de perimenopauze. Dit maakt het voor vrouwen lastig om effectieve zorg te krijgen als ze met deze klacht naar hun dokter gaan zonder verdere uitleg.
Nieuwe Inzichten uit Recent Onderzoek
Nieuw onderzoek heeft geprobeerd om meer duidelijkheid te scheppen. Uit dit onderzoek van Coslov et al. Bij vrouwen tijdens de perimenopauze bleek dat er maar liefst 61 verschillende symptomen zijn die bijdragen aan het gevoel van “ik voel me niet mezelf” (NFLM). Hieronder zie je een lijst van de meest gerapporteerde symptomen, samen met hun correlatiecoëfficiënten (r), die de sterkte van de relatie met NFLM aangeven:
- Vermoeidheid (r = 0,491)
- Zich overweldigd voelen/minder goed in staat om ermee om te gaan (r = 0,463)
- Gevoelens van lage stemming (r = 0,440)
- Angst, meer nervositeit (r = 0,398)
- Prikkelbaar zijn (r = 0,380)
- Moeilijker concentreren (r = 0,378)
- Moeite met het nemen van beslissingen (r = 0,357)
- Het gevoel van “Ik kan van binnen niet kalmeren” (r = 0,333)
- Vergeetachtiger zijn (r = 0,332)
- Tranen/huilen (r = 0,306)
- Meer zorgen maken (r = 0,302)
De vaakst gerapporteerde klacht is vermoeidheid, wat een fysieke klacht is. Daarnaast valt op dat 6 van de 11 klachten emotionele klachten zijn, zoals bijvoorbeeld ‘angst, nervositeit’. De vier overige klachten zijn gerelateerd aan cognitieve moeilijkheden, zoals vergeetachtiger zijn. Hieruit kunnen we dus concluderen dat NFML vooral refereert naar psychologische problemen, en dus minder naar puur fysieke klachten.
Concreet gesprek over symptomen
Door dit onderzoek te begrijpen,, kunnen vrouwen concretere gesprekken voeren met hun artsen over hun symptomen. Dit vergroot de kans op passende ondersteuning en gezondheidszorg aanzienlijk. Als vrouwen duidelijk kunnen aangeven welke (soort) symptomen ze ervaren en hiervoor dus gepaste taal leren gebruiken, kunnen artsen een gerichtere diagnose stellen en een effectievere behandeling bieden. Dit natuurlijk op voorwaarde dat de arts ook de juiste kennis heeft over persmenopauze en menopauze, en de mogelijke draagwijdte ervan.
Conclusie
Het gevoel van “ik voel me niet mezelf” tijdens de perimenopauze is wijdverspreid. Veel vrouwen gebruiken deze zin ook om bij een arts aan te geven dat ze hulp en ondersteuning nodig hebben. Door beter inzicht te krijgen in de specifieke symptomen die dit gevoel veroorzaken, kunnen vrouwen en hun artsen beter communiceren en effectievere zorgplannen ontwikkelen. Het is essentieel om deze concrete symptomen met specifiek taalgebruik te benoemen om de juiste ondersteuning te krijgen.
Bron: Coslov N, Richardson MK, Woods NF. “Ik voel me niet mezelf” tijdens de perimenopauze – wat betekent dit? Observaties uit de Women Living Better-enquête. Menopauze. 25 maart 2024